Open Map
Close Map
N
Projections and Nav Modes
  • Normal View
  • Fisheye View
  • Architectural View
  • Stereographic View
  • Little Planet View
  • Panini View
Click and Drag / QTVR mode
Comparte este panorama
For Non-Commercial Use Only
This panorama can be embedded into a non-commercial site at no charge. Leer más ...
Do you agree to the Terms & Conditions?
For commercial use, contacta con nosotros
Embed this Panorama
AnchuraAltura
For Non-Commercial Use Only
For commercial use, contacta con nosotros
LICENSE MODAL

0 Likes

Cardak Town
Turkey

Çardak Kasabası coğrafi olarak Kahramanmaraş İli Göksun İlçesine bağlı Orta Toroslar’ın iki kolu arasında bulunan, Binboğa’nın uzantısı, Berit Dağı’nın Parpi Tepesi’ne yakın bir bölgesinde kurulmuştur. Kasaba, Kahramanmaraş iline 120 km. mesafede ve şehrin tam kuzey yönünde, Göksun’a 26 km. ilçenin doğusunda, Afşin’e 34 km. ilçenin güneybatısında ve Elbistan’a 36 km. ilçenin batısındadır.

Kuruluş dönemlerinde tamamen ormanlık olan bölge, Orman Teşkilatı ve vatandaşların ilgisizliği nedeniyle korunamamış ve bilinçsizce tüketilmiş olması nedeniyle oldukça azalmıştır. Ancak son yıllarda yeniden ormanlar yeşermeye başlamış ve Orman Teşkilatınca fidan ekimine yönelik çalışmalar da hızlandırılmıştır. 2009 yılı sonbaharından itibaren Parpi dağının Korkmaz – Ericek arasındaki saha ağaçlandırma programına alınmış ve arazi ıslah çalışmaları devam etmektedir. Kuzey yönünde bulunan “Tülüce” ise büyük kısmı ile meşelik, bir kısmıyla da çam ormanı olarak tabii yeşilliği sağlayan bir bölgedir. Son on beş yılda elma üreticiliğinin gelişmesinden dolayı yeşil alanlar artmış olup, bölgede en fazla yağış alan yerleşim yerlerinden biridir.

Rakım 1358 metre olup, iklim çok sıcak ya da çok soğuk değildir. Genelde karasal iklim yaşanmakla birlikte, yaz mevsimlerinde yayla özelliği taşımaktadır. Özellikle kış mevsiminde Adana, Mersin, Kahramanmaraş gibi sıcak bölgelerde olan vatandaşlarımız Mayıs-Ekim dönemlerinde kasabamızda ikamet etmeyi tercih etmektedirler.

Çardak Kasabası’nın 1865 – 1870 yılları arasında kurulduğu kasaba büyüklerinden nakledilmiştir. Kasaba, ilk kuruluşundan itibaren hızla gelişmiş ve 1912 – 1923 yılları arasında ilçe olarak merkezi idareye hizmet vermiştir. 1923 yılında ilçelik Çardak kasabasından alınarak şimdiki Andırın ilçesine verilmiş ve Çardak köy statüsüne dönüşmüştür. İlçe olduğu dönemlerde, dışarıdan gelen yöneticilerle halk arasındaki ilişkiler yoğunlaşmaya başlamış. Bu ilişkiler evlilik boyutları kazanmaya başlayınca, halkta, kültür ve toplumsal değerler açısından değişim olacağına yönelik düşünceler oluştuğundan ilçeliğin kaldırılması için girişimler yapılmıştır. Kasabada uzun yıllar sivil toplum örgütü niteliği taşıyan ve toplum adına karar mercii durumunda olan “Yaşlılar Meclisi” ilçeliğin kaldırılması yönünde talepte bulunmuşlardır. İlçeliğin kaldırılmasının en önemli nedenlerinden biriside toplumun problemlerini merkezi idareye intikal etmeden kendi içinde çözebilmesi olmuştur. 1960 yılında ise tekrar belediye teşkilatı kurularak Bucak(Nahiye) olmuştur.

Kuruluş aşamasında Çeçenistan´dan zorunlu göç nedeniyle gelen toplam yedi ailenin yaklaşık 20-30 hane kadar sayıyla kurulan kasaba, 2009 yılı itibariyle 634 hanedir. 2009 yılı resmi nüfusu ise 2130’ dur. Kasabanın kuruluşunda gelen kabilelerin Yalhoy, Dişnoy, Key Ekki, Baloy, Kurşloy, Rikhoy, Enganoy’lar oldukları bilinmektedir.

Ülkemizin sanayileşme toplumu olma yönündeki çabaları ve kasaba halkının eğitime verdiği önem nedeniyle şehirlere önemli oranda göç olmuştur. Kasaba aynı zamanda göç alan bir beldedir. Özellikle beden işçisine duyulan ihtiyaç ve yayla özelliği göç alma nedenleridir. Resmi nüfusun dışındaki kasaba halkının % 60’ ının Çardak dışında yaşadığı bilinmektedir.

Kasabamız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren, eğitimde öncü olmuş ve çevresine de örnek olmuştur. Devlet kademesinde oldukça fazla bürokrat yetişmiştir.

Kasabada okuma yazma oran % 99 dur. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan önce İlkokulun olduğu bilinmektedir. 1968/1969 eğitim-öğretim yılında Ortaokul eğitime açılmıştır. Sekiz yıllık zorunlu eğitim planlaması ile ilgili yapılan değişiklik sonucu bu okullar birleştirilerek Çardak İlköğretim okuluna dönüştürülmüştür. Ayrıca Kasabada çevre köylerin çocuklarının eğitim gördüğü ve taşımalı eğitim yapılan Çardak-Ericek İlköğretim okulu açılmıştır. 1996 yılında ise dönemin Milli Eğitim Bakanı hemşerimiz Prof.Dr.Mehmet SAĞLAM’ ın katkılarıyla Çok Programlı Lise açılmıştır. Yüksek öğrenim oranı Türkiye standartlarının üzerindedir.

Kasabada din hizmetleri veren Yunus Emre, Fatih ve Cumhuriyet mahallelerinde toplam üç adet cami,

Sağlık hizmeti veren Doktor, Sağlık Memuru, Hemşire ve Ebesi bulunan sağlık ocağı,

Çardak Belediyesince faaliyetleri yürütülen, haberleşme ve kısmen bankacılık hizmeti yürüten PTT acentesi,

Bölgemizdeki diğer köyleri de kapsayan emniyet hizmetleri yürüten Jandarma Karakolu,

Tarımsal faaliyetler kapsamında faaliyet gösteren Tarım Kredi Kooperatifi, Elma Üreticileri Birliği ve Tarımsal Sulama Kooperatifi mevcuttur.

Kasaba halkı geçim kaynağı olarak daha önceki dönemlerde tarım ve hayvancılığa ağırlık verilirken, son yirmi yıllık dönemde Elma üreticiliği büyük önem kazanmıştır. Ayrıca halkın büyük bir çoğunluğu bir kamu kuruluşunda çalışmaktadır. Elma üreticiliğinde Türkiye’ nin önemli merkezlerinden biridir. Çardak Belediyesinin kantar tartı istatistiklerine göre 2008 yılında 15.000 tondan fazla üretim/satış yapılmıştır.

Copyright: Siela
Type: Spherical
Resolution: 6000x3000
Taken: 22/08/2012
Subida: 29/08/2012
Número de vistas:

...


Tags: town
More About Turkey


It looks like you’re creating an order.
If you have any questions before you checkout, just let us know at info@360cities.net and we’ll get right back to you.