0 Likes

Na Drini cuprija
Bosnia and Herzegovina

Na Drini ćuprija


Mehmed pasa Sokolović

    Višegradska ćuprija na Drini je zadužbina velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića (tur. Sokollu Mehmet Paşa, 1505. ili 1506-1579).On je jedan od velikih osmanskih vojskovođa porijeklom iz Bosne. Rodio se u selu Sokolovići pored Rudog 1505. ili 1506, a kao dijete pravoslavnih roditelja. U to vrijeme postojao je običaj poznat kao Divširma, odnosno „Danak u krvi”. Srpska djeca su na silu otimana i odvođena u Tursku gdje su prevođena u islam i školovana u njihovim vojnim školama gdje su postajali Janjičari, elitni vojnici turskog carstva. Tako je iz okoline Višegrada kao dijete odveden i Bajica Sokolović i dobija ime Mehmed. On će kasnije zahvaljujući svojoj sposobnosti postati oficir osmanske vojske, a na vrhuncu svoje moći postaje veliki vezir, odnosno premijer države po današnjim standardima. Na vrhuncu svoje moći naređuje da se u Višegradu na Drini sagradi most kome ravna nema.

Most je izgrađen u periodu od 1571. do 1577. godine, a gradio ga je tada najčuveniji turski arhitekta Kodža Mimar Sinan. Izgrađen je u istočnjačkom stilu i predstavlja remek dijelo tadašnjeg graditeljstva.

                Ima 11 lukova sa blagim usponom prema sredini i silaznom rampom na lijevoj obali. Iznad lukova čitavom dužinom mosta proteže se profilisani vijenac iznad koga je ograda mosta. Ukupna dužina iznosi 179,5 m, visina nad normalnim vodostajem rijeke 15,40 m a širina mosta 6,30 metara. Most je građen od kamena, sedre, odnosno bigra, koji je dovežen iz Višegradske banje. Iznad šestog stuba nalaze se sa obe strane proširenja. Na prilaznoj rampi lijeve obale nalaze se tri otvora završena prolomljenim lukovima. Na sredini mosta je izgrađena sofa која је predviđena za odmor prolaznika, a preko puta sofe je ugrađen kameni portal.

Na sredini mosta se nekada nalazila kućica sa drvenom kapijom i mostovskom stražom, pa je zbog toga ovaj dio mosta nazvan kapija. Ovdje se nalaze i dvije ploče od bijelog mramora sa stihovima pjesnika Nihadija na arapskom pismu, koji govore o graditelju i godini izgradnje.

Stariji, gornji natpis je ispisan 1571/1572. godine:

„Na Drini u Bosni sagradio je veličanstven most i razapeo red svodova na toj rijeci, na toj vodi dubokoj i hučnoj. prethodnici njegovi ne mogaše ništa slično sagraditi, po naređenju božijem učini to veliki paša,da bi se njegovo ime spominjalo s poštovanjem i blagodarnošću i sagradi most da mu na svijetu nema ravna...“Zapis iz 1577. godine kaže slijedeće:

„Preuzvišeni dobrotvor Mehmed-paša, koji je trojici vladara odano bio veliki vezir, učini najveću divnu zadužbinu, neka mu je Bog u dobro upiše. U čistoj nakani sagradi svojim milosnim pogledom golem most preko rijeke Drine. Izrada mu je bila tako lijepa, da onaj ko ga vidi, misli da je jedno zrno bisera u vodi, a nebeski svod da mu je školjka!“

U svom vijekovnom postojanju most je pretrpio mnogo nedaća. Prvo zabilježeno oštećenje mosta bilo je rušenje jednog svoda u srednjem vijeku. Most je doživio jednu popravku 1873. godine, a 1896. godine velika poplava je uništila veći dio Višegrada, ali je ćuprija ostala skoro neoštećena, iako je Drina dostigla rekordnih 14,6 m dubine. Jedino je stradala kamena ograda mosta.

Godine 1914. su srušena dva stuba i svodovi koji se na njih oslanjaju, a 1943.godine su miniranjem stradala četiri stuba sa okolnim svodovima. U periodu između dva svjetska rata most je privremeno bio osposobljen za saobraćaj uz pomoć metalne konstrukcije. Detaljna rekonstrukcija mosta izvršena je u periodu od 1949. do 1952. godine.

Most je jedan od najznačajnijih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a u julu 2007. godine upisan je u UNESCO listu svjetske kulturne baštine.

Soko Banja je oko 350km udaljena od Višegrada, dok su u neposrednoj blizini nalaze Užice, Tara i Zlatibor.

Text source: http://www.visegradturizam.com/openfile.php?page=5_58_sr.txt

Photo: Panorame 3D

View More »

Copyright: Saša stojanović
Type: Spherical
Resolution: 10596x5298
Uploaded: 15/07/2011
Updated: 05/08/2011
Views:

...


Tags: visegrad; reka; river; drina; bosna; kusturica; srpska; šumska; ćuprija; na drini cuprija
comments powered by Disqus

Bane Obradović
Kusmuk Milankov Vidikovac
Branimir Minkov
The Bridge over Drina
Atila Bezdan
Višegrad, na Drini ćuprija
Saša Stojanović
Visegrad
Atila Bezdan
Višegrad, pogled na Drinu sa ćuprije
Atila Bezdan
Višegrad, pogled na most sa obale
Bane Obradović
Visegrad Most
Srdjan Dražić
Andrić Grad
Srdjan Dražić
Višegrad
Bane Obradović
Karadjordje Iznad Manastira Dobrun
Vladimir Isakovic
Zaovine
Saša Stojanović
Zaovine
Branko Glavic
Within the abyss Pazinska jama
cwir
Cwir 2012 08 26 3984
iwamori naoto
OSAIS21. The Beautiful structure.
Joe Griffin
Harvest Festival in Sloughouse, California
Marin Giurgiu
„Sfintii Arhangheli” (Holy Archangels) church, UNESCO monument, 1663, Rogoz, Romania
Brandon Riza
Gem Lake
Haruhiko Nakayama
ヒガンバナ Cluster amaryllis-3
Jerome Gerardin
Le Batteriekopf
Markus Freitag
-Bellersheim- Barbarasee bei Vollmond
Dana Gafford
Histroric Alabama Theatre
wongchichuen
Phnom Penh Central Market3(金邊中央市場), Cambodia
Steve Vogel
Antwerp Grote Markt
Saša Stojanović
Bukovicka spa [Arandjelovac]
Saša Stojanović
Celebration of World Music Day in Smederevo fortress
Saša Stojanović
Gipsy orchestra in Klenje
Saša Stojanović
Felix Romuliana near Gamzigrad - UNESCO
Saša Stojanović
Sokobanja Street View 5
Saša Stojanović
Hipodrom pozarevac majski sastanak 2012
Saša Stojanović
Tornik top - Zlatibor
Saša Stojanović
Sokobanja Street View 12 1
Saša Stojanović
Narodni muzej u Požarevcu
Saša Stojanović
Sokobanja Street View 17
Saša Stojanović
Ko to tamo peva? [kafana]
Saša Stojanović
Kadinjaca
More About Europe

Europe is generally agreed to be the birthplace of western culture, including such legendary innovations as the democratic nation-state, football and tomato sauce.The word Europe comes from the Greek goddess Europa, who was kidnapped by Zeus and plunked down on the island of Crete. Europa gradually changed from referring to mainland Greece until it extended finally to include Norway and Russia.Don't be confused that Europe is called a continent without looking like an island, the way the other continents do. It's okay. The Ural mountains have steadily been there to divide Europe from Asia for the last 250 million years. Russia technically inhabits "Eurasia".Europe is presently uniting into one political and economic zone with a common currency called the Euro. The European Union originated in 1993 and is now composed of 27 member states. Its headquarters is in Brussels, Belgium.Do not confuse the EU with the Council of Europe, which has 47 member states and dates to 1949. These two bodies share the same flag, national anthem, and mission of integrating Europe. The headquarters of the Council are located in Strasbourg, France, and it is most famous for its European Court of Human Rights. In spite of these two bodies, there is still no single Constitution or set of laws applying to all the countries of Europe. Debate rages over the role of the EU in regards to national sovereignty. As of January 2009, the Lisbon Treaty is the closest thing to a European Constitution, yet it has not been approved by all the EU states. Text by Steve Smith.