3 Likes

Park Lešje
Serbia

Manastir “Pokrova Presvete Bogorodice”- Lešje


Manastir Lešje, sa manastirskom crkvom Pokrova Presvete Bogorodice, nalazi se iznad istoimenog sela, 10 km jugoistočno od Paraćina na severozapadnoj strani planine Baba. Odatle se pružaju panorame Srbije u svim pravcima kroz virtualne ture i šetnje

Glavni ulaz nalazi se na jugoistočnoj strani. Manastirski kompleks odredjen je i sačinjavaju ga manastir Pokrova Persvete Bogorodice, crkva sv. Jovana, “kula” – zvonik, kosturnica sa memorijalnim obeležjem u vidu “Golgote”, kao i stara gostoprijemnica i konak.

Sa terase otvara se divan pogled u daljinu na veliki deo Pomoravlja i Šumadije i na obronke Kučajskih planina. Istočno od manastirske crkve i konaka, nalazi se izvor, regulisan kamenom česmom i kaskadnim bazenima uredjenim kao mala veštačka jezera.

Manastir je izgradjen u moravsko-rusko-grčkom stilu. Krst na manastiru je od mesinga. Pošto se manastir još uvek obnavlja, unutra nema ikona i freski koje se slikaju na vlažnom malteru pigmentima. Unutar manastira se nalaze dva kamena stuba, u sredini se nalazi celivajuća ikona Pokrova Presvete Bogorodice. Sa desne strane se nalazi pevnica izradjena u duborezu u manastiru, a u priprati se nalaze 4 klupe. Župan Vukoslav, vlastelin Nemanjića, je na svojoj baštini u pustoši Petrus izmedju 1355. i 1360. godine, kao svoju zadužbinu, podigao Bogorodičinu crkvu.

Zajedno sa sinovima Držmanom i Crepom poklonio je crkvu i deo baštenskog poseda manastiru Hilandaru 15. oktobra 1360. godine. Crepov sin Venedikt Crepović je veoma dugo bio iguman Lešjanski. Istorijski izvori svedoče da je Crep imao i ćerku, monahinju Anisiju. U srednjevekovnim izvorima u vezi sa manastirom se pominje i “pustinja lešjanska”. Taj naziv korišćen je zbog monaha pustinjaka koji su tu krajem 14. i u 15. veku, a možda i ranije, obitavali.

Manastir Lešje se, izgleda, poslednji put spominje u Turskom popisu iz 1536. godine, a već u narednom turskom popisu, obavljenom oko 1570. godine se ne spominje, na osnovu čega se može zaključiti da je do tada vec zapusteo. Narodno predanje govori da su poslednji lešjanski kaludjeri, zajedno sa hrišćanima okupljanim oko manastira, mučenički postradali, pobijeni od Turaka, koji su nakon tog pokolja i razorili manastir.

Dugo je ležao u ruševinama; prekrili su ga zemlja i trava i obrastao je u korov. Molitvama Presvete Bogorodice, kojoj je ova svetinja posvećena, čudesnim načinom ona je otkrivena i otkopana 1923. godine. Temelje Bogorodične crkve otkopao je 1923. godine seljak Živan Marković (1880. – 1972.) iz Lešja, prema jednom čudesnom vidjenju. Deda Živan je jedne noći sanjao Presvetu Bogorodicu koja mu je u snu rekla gde se nalaze temelji crkve koja je odavno srušena. Na temelju stare crkve, u oltarskom delu, deda Živan tada podiže crkvicu vrlo skromnih dimenzija “na tri direka”, gradjenu kamenom i pokrivenu limom. Obnova manastira pocinje pocetkom devedesetih i ogleda se u prosirenju crkve, gradnji zvonika, konaka za smestaj sa salom (1995), kupatila, uredjenju izvora “vrelo”, ogradjivanju manastira…itd. Intenzivnija obnova manastira i duhovnog života u njemu započeta je u avgustu 2004. godine.

U manastiru se nalazi sestrinstvo manastira, manastirska obitelj, šest sestara na čelu sa duhovnikom protosindjelom Jovanom Ravaničkim. Manastirska obitelj se trudi da bogosluženja ulepšaju i slatko pojanje oko kojeg se brižno trude. Služba ujutru pocinje u 4 sata i traje do 8, 9 ili 10 sati. Sve zavisi od dana ili praznika.. Uveče počinje u 17, a završava se u 20 časova. Subotom uveče službe traju od 18 do 23 casa. U toku su radovi na dovršenju hrama i na revitalizaciji kule sa južne strane crkve, koju su meštani nazvali po barjaktaru kneza Lazara, Orloviću Pavlu – Kula Orlovića Pavla, gde je smeštena manastirska zvonara, a u prizemlju se nalazi prostor za paljenje sveća, Duhovni nasledici.

Stari ktitori dobrovoljnim prilozima se trude da ukrase crkvu na najlepši mogući način. Zato su i posete manastiru velike. Posetilaca ima iz svih krajeva, posebno iz Beograda, koji u najvećem broju posećuju manastir nedeljom. Zato ga i vi što pre posetite ako to niste vec učinili!

Text:

http://035info.rs/manastir-pokrova-presvete-bogorodice-lesje/

View More »

Copyright: Saša Stojanović
Type: Spherical
Resolution: 10000x5000
Taken: 25/07/2013
Uploaded: 26/07/2013
Updated: 18/09/2014
Views:

...


Tags: manastir; monastery; lešje; paracin; orthodox; pravoslavlje; serbia; srbija
comments powered by Disqus
More About Europe

Europe is generally agreed to be the birthplace of western culture, including such legendary innovations as the democratic nation-state, football and tomato sauce.The word Europe comes from the Greek goddess Europa, who was kidnapped by Zeus and plunked down on the island of Crete. Europa gradually changed from referring to mainland Greece until it extended finally to include Norway and Russia.Don't be confused that Europe is called a continent without looking like an island, the way the other continents do. It's okay. The Ural mountains have steadily been there to divide Europe from Asia for the last 250 million years. Russia technically inhabits "Eurasia".Europe is presently uniting into one political and economic zone with a common currency called the Euro. The European Union originated in 1993 and is now composed of 27 member states. Its headquarters is in Brussels, Belgium.Do not confuse the EU with the Council of Europe, which has 47 member states and dates to 1949. These two bodies share the same flag, national anthem, and mission of integrating Europe. The headquarters of the Council are located in Strasbourg, France, and it is most famous for its European Court of Human Rights. In spite of these two bodies, there is still no single Constitution or set of laws applying to all the countries of Europe. Debate rages over the role of the EU in regards to national sovereignty. As of January 2009, the Lisbon Treaty is the closest thing to a European Constitution, yet it has not been approved by all the EU states. Text by Steve Smith.