0 Likes

Regata - Drina 2011.
Serbia

Niz Drinu se spustilo više od 15.000 ljudi


Reka Drina ugostila je ljude koji su u 1.200 plovila, uz pesmu, piće, odlično raspoloženje i druženje, prešli put od jezera Perućac do Rogačice u vožnji nešto dužoj od tri sata.

Drveni splavovi, gumeni i motorni čamci, poneki skuter, ali i plovila napravljena od kada za kupanje ili flaša punih vode i “more” ljudi, jedino su što se moglo videti na Drini i maršruti tradicionalne Drnske regate, dugoj 24 kilometra, koju je u toku revijalne regate trebalo preći.

Zastave Srbije vijorile su se iz velikog broja čamaca, u jednom se mogla videti i zastava s petokrakom, a uočljive su bile i ekipe sa šajkačama, majicama Ravnogorskog pokreta, bajkera…

Ipak, najveći broj splavara je ili bio obučen u majice sa natpisima Drinska regata, Bajina Bašta, Most fest, ili razgolićen i u kupaćim kostimima.

Da bi se zaštitili od sunca, koje se baš i nije moglo videti tokom spusta, mnogi regataši su “instalirali” suncobrane na svoje čamce, a mnogi su se i “sunčali”.

Oni hrabriji osmelili su se na kupanje u hladnoj Drini čija je temperatura 17 stepeni, a protok vode 400.000 litara u sekundi.

Mada i oni koji nisu želeli ili smeli da se kupaju, veoma lako su postajali mokri ukoliko bi čamac malo jače skrenuo, sudario se sa drugim ili se našao u blizini već tradicionalnog plovila sa crevom, koje služi za prskanje učesnika regate.

“Daj ovamo pivo”, vikali su oni koji su sve popili i konzerva je preletala Drinu, dok su oni koji su se vozili čamcima na vesla dovikivali motornjacima – “Dajte nam motor”.

Sa većine plovila se čula muzika, uglavnom, narodna, na jednom se pevao “Đurđevdan”, a na drugom se igralo uz zvuke harmonike i harmonkaša, okićenog sa hiljadu dinara.

Uz splav na kome su se nalazili trubači svi su želeli da pristanu, kako bi se opustili uz njihove zvuke, a gužva je bila i oko VIP splava, ali i na obalama, gde je na hiljade ljudi čekalo regataše da prođu, pozdrave ih i provesele se zajedno sa njima.

Posebnu pažnju privukao je čamac sa gusarima, obučenim u adekvatnu “uniformu”, koji su čak imali i top i iz njega ispaljivali “rakete”.

Na sve strane mogle su se čule i petarde, a zalutala je i poneka baklja.

Na pojedinim splavovima bili su postavljeni stolovi na kojima su organizovane prave gozbe. Masline, sir, šunka, paradajiz i kupus salate, ali i nezaobilazno pečenje bili su samo deo đakonija kojima su se učesnici regate častili.

Drinom se širio i miris roštiljskog mesa, jer su pojedini regataši odlučili da jedno od omiljenih srpskih jela pripremaju u ne tako uobičajenom ambijentu – na vodi.

Sa onima koji se toga nisu dosetili, roštiljdžije su bile spremne da podele deo svog “kolača”.

Svi učesnici regate složili su se da je provod na Drini “fenomenalan, fantastičan, neverovatan”, a kako su Tanjugu rekli predstavnici grupe “Vukovi sa Borja”, tu su već peti put, jer vole vodu. Neki od njih već su se okupali u Drini, za koju kažu da nije hladna, a oni “koji drhte ne treba da plivaju”.

I ekipa iz Užica se odlično provela – ove godine čak i bolje nego prethodne, a kako su rekli, na regati im se najviše sviđaju žene. Društvu iz Novog Sada se najviše sviđa atmosfera na reci i to što tri dana traje neprekidna zabava.

Regatu su obezbeđivali spasioci Crvenog krsta Stari grad iz Beograda, pripadnici žandarmerije koji se bave spasavanjem na vodi, kao i za to specijallizovane agencije, a prema rečima organizatora, nije bilo nikakvih incidenata, osim što se nekoliko čamaca prevrnulo, što je na ovakvim manifestacijama uobičajena stvar.

Osamnaesta Drinska regata počela je u četvrtak Igrama bez granica i takmičenjem u spremanju riblje čorbe na ušću, najkraće u Srbiji, reke Vrelo u Drinu.

Juče su održani takmičarska regata i egzibicionistički skokovi s mosta, a u toku sva tri dana manifestacije organizovani su koncerti narodne i rok muzike.

Danas održana regata je najvažniji događaj na manifestaciji, a za večeras su, u okviru “Most festa”, najavljeni nastupi bendova Agata, Ortodoks keltsi i Električni orgazam.

(Tanjug)

View More »

Copyright: Saša stojanović
Type: Spherical
Resolution: 10732x5366
Uploaded: 24/07/2011
Updated: 18/09/2014
Views:

...


Tags: drina; drine; river; reka; regata; bajina; basta; 2011; srbija; bosnia; bosna; serbia; most
comments powered by Disqus

Saša Stojanović
Drinska regata 2011
Saša Stojanović
Skokovi sa mosta [reka Drina]
Saša Stojanović
Fireworks @ The Most Fest 2011
Saša Stojanović
Neverne Bebe @ The Most Fest 2011.
Saša Stojanović
Dejan Petrović Big Band @ Most fest 2011
Saša Stojanović
Marš niz Drinu 2011
Saša Stojanović
Bajina Basta
Saša Stojanović
Gusari iz Lađevaca na Drinskoj regati 2011
Bane Obradović
Manastir Rača
Saša Stojanović
Racha monastery (Manastir Raca)
Saša Stojanović
Rača monastery [inside]
Bane Obradović
Most preko reke Rače
Christian Obel
Img 4014 Panorama
Aviles Calle de La Ferreria
Chris Ellenbogen
Old Jewish Cemetery
Branimir Minkov
Sunset over Danube near ancient Ratiaria
AYRTON
Pavao Pavaozinho 22 980728 43 195602
Jeffrey Martin
Group 2 Dji00144 Ujezd Dji00153 Ujezd 10 Images
bibouroku tabito
蓬莱橋 2 (静岡県島田市)
Catedral de la Almudena de Madrid 2
Dirk Wandel
Cologne Cathedral
Ercina lake of Asturias
Aleksandr Reznik
Rome Colosseum
Jürgen Matern
Marmor Innenhof im Schloss von Versailles
Saša Stojanović
Sokobanja Street View 10
Saša Stojanović
Special hospital Sokobanja park
Saša Stojanović
Jagodina [centar]
Saša Stojanović
Holy Trinity Church [Grocka]
Saša Stojanović
Most preko Moravice [Župan]
Saša Stojanović
Fireworks in Smederevo city
Saša Stojanović
Smederevo Fortress
Saša Stojanović
Sokobanja Street View 38
Saša Stojanović
Sjenicko Jezero - Rezervat Uvac
Saša Stojanović
Mitrovac na Tari
Saša Stojanović
Drvengrad, Mokra gora, Srbija
Saša Stojanović
Railway station Sargan
More About Europe

Europe is generally agreed to be the birthplace of western culture, including such legendary innovations as the democratic nation-state, football and tomato sauce.The word Europe comes from the Greek goddess Europa, who was kidnapped by Zeus and plunked down on the island of Crete. Europa gradually changed from referring to mainland Greece until it extended finally to include Norway and Russia.Don't be confused that Europe is called a continent without looking like an island, the way the other continents do. It's okay. The Ural mountains have steadily been there to divide Europe from Asia for the last 250 million years. Russia technically inhabits "Eurasia".Europe is presently uniting into one political and economic zone with a common currency called the Euro. The European Union originated in 1993 and is now composed of 27 member states. Its headquarters is in Brussels, Belgium.Do not confuse the EU with the Council of Europe, which has 47 member states and dates to 1949. These two bodies share the same flag, national anthem, and mission of integrating Europe. The headquarters of the Council are located in Strasbourg, France, and it is most famous for its European Court of Human Rights. In spite of these two bodies, there is still no single Constitution or set of laws applying to all the countries of Europe. Debate rages over the role of the EU in regards to national sovereignty. As of January 2009, the Lisbon Treaty is the closest thing to a European Constitution, yet it has not been approved by all the EU states. Text by Steve Smith.