0 Likes

Spomenik na Kosmaju
Serbia

Kosmaj je planina najbliža Beogradu (Avali nedostaje par metara visine za taj status), i visok je 626 metara. Vrh je sačinjen od tri zaobljena kraka i kada se po čistom danu sa onog najsevernijeg baci pogled ka Beogradu mogu se videti prvi soliteri na Banjici.


Na manje od sat vremena vožnje kolima od Beograda predstavlja mesto koje ljudi često biraju za dnevne izlete.kosmaj

Kosmaj je uglavnom prekriven bukovom i hrastovom šumom, ponegde četinarima. Na padini Kosmaja koja se spušta ka Sopotu, kroz šumu postoje jasno ugažene staze koje su prohodne i bez problema se mogu koristiti za šetnje.

Takođe, duž puta koji vodi ka vrhu, na nekoliko mesta postavljena su odmarališta sa drvenim klupama i stolovima a na dva mesta napravljena su i mala igrališta za decu sa ljuljaškama, klackalicama i ostalim spravama.

U podnožiju Kosmaja nalazi se i manastir Tresije, koji takođe može predstavljati lepo mesto za posetu i kratak odmor. Više o manastiru možete naći u delu o verskim objektima.

Na samom vrhu, nalazi se hotel koji već neko vreme ne radi kao i fudbalski teren koji je u vlasništvu hotela pa se ni on ne može koristiti. Ali, odmah preko puta terena nalazi se travnjak koji se često koristi za odboju, mali fudbal i ostale sportove na travi.

Na vrhu, nalazi se i bazen koji većina mlađih narastaja nikada nije videla napunjenog, a oni malo stariji kažu da je upriličeno da bazen bude napunjen i u funkciji jednom, kada je drug Tito bio u poseti ovoj planini...

Od fudbalskog terena, skrenete desno (ukoliko idete iz pravca Sopota), parkirajte kola negde i ispešačite do spomenika. Naravno, ukoliko vas baš mrzi da šetate, možete produžiti kolima i do druge strane spomenika (tako što ćete produžiti desno), i na taj način stićićete kolima skoro do samog spomenika. Naravno, preporuka je prva varijanta. Šetnja do spomenika zaista zna da bude lepa. Pogotovo u jesen.

Bitno je naglasiti da staze, putevi i prilaz spomeniku nemaju osvetljenje pa je potrebno posetu isplanirati u toku dana.

Što se hrane tiče, na samom vrhu Kosmaja možete naći samo jedan restoran, "Piknik" (posle fudbalskog terena skrenete levo, ili skrenete desno, napravite krug oko spomenika i opet ćete doći do tačke koja vam treba). "Piknik" ima lep pogled na padinu koja se spusta ka Mladenovcu (ukoliko izaberete mesto pored prozora).

U podnožiju se nalazi nadaleko poznata pečenjara "Kod Tome i Nade" sa ogromnim dvorištem koje je pretvoreno u baštu restorana. Iz pravca Sopota, sa leve strane, 200 metara pošto se isključite na put za Kosmaj.

Pored ova dva, još jedan lepo uređen restoran, sa velikom baštom i raznovrsnim menijem se nalazi kada se sa vrha Kosmaja krene ka Mladenovcu (na oko 1,5-2km od vrha, sa desne strane). Restoran ne radi u toku zime.

Napomena: Ne pokušavajte da "osvojite" južni vrh Kosmaja (desno od spomenika iz pravca Sopota), njega je odavno osvojila vojska...

Text: http://www.kosmaj.info/index.php?option=com_content&view=article&id=25&Itemid=25

View More »

Copyright: Saša Stojanović
Type: Spherical
Resolution: 10592x5296
Uploaded: 14/09/2012
Updated: 18/09/2014
Views:

...


Tags: spomenik; kosmaj; kosmajskog; odreda; serbia; srbija; europe
comments powered by Disqus

Bane Obradović
Kosmaj Planina
Bane Obradović
Spomenik Palim Borcima Na Kosmaju
Saša Stojanović
Spomenik borcima Kosmajskog odreda
Bane Obradović
Spomenik Na Kosmaju
Saša Stojanović
Manastir Tresije
Saša Stojanović
Tresje monastery [Kosmaj]
Bane Obradović
Manastir Tresije, Kosmaj
Saša Stojanović
Tresije manastir
Bane Obradović
Ulaz U Portu Manastira Tresije
Saša Stojanović
Sopot [Beogradska opština]
Saša Stojanović
Hram Presvete Bogorodice Blagovesti - Crkva Rajkovac
Saša Stojanović
Crkva u selu Rajkovac kod Mladenovca
Jan Vrsinsky
Inside of Ruins of The Silver Mine
Heiner Straesser - derPanoramafotograf.com
Obruk caravanserai
Heiner Straesser - derPanoramafotograf.com
Kilistra 10-4
John Leith
Snow, Evie road, Orkney
Jan Vrsinsky
Argentiera Bay
Jiri Vambera
Stenbrohult church and lake view
Jan Vrsinsky
Valley of Urzulei
Mike Weidner - www.panomorph.de
Oybin 18 Kaiserhaus
Ivor Linington
Norwich Royal Arcade
Andrea Biffi
Fori Imperiali - Foro di Cesare
Timofey Osipov
P1170864 80029 5ipslogo
Mike Weidner - www.panomorph.de
Oybin 23 Aufgang Nacht
Saša Stojanović
Trebinje
Saša Stojanović
Lovačka kućica
Saša Stojanović
Narodni muzej u Požarevcu
Saša Stojanović
Galerija Milene Pavlović Barili [a]
Saša Stojanović
Gostilje waterfall [Zlatibor]
Saša Stojanović
Horses at Ljubicevo - Pozarevac
Saša Stojanović
Jagodina [centar]
Saša Stojanović
Lepterija, Sokobanja
Saša Stojanović
Sećinski vrh - Sokolovac @ Djerdap
Saša Stojanović
Monastery Ravanica in Serbia
Saša Stojanović
Mediana, Naisus, Serbia
Saša Stojanović
Sokobanja Street View 8
More About Europe

Europe is generally agreed to be the birthplace of western culture, including such legendary innovations as the democratic nation-state, football and tomato sauce.The word Europe comes from the Greek goddess Europa, who was kidnapped by Zeus and plunked down on the island of Crete. Europa gradually changed from referring to mainland Greece until it extended finally to include Norway and Russia.Don't be confused that Europe is called a continent without looking like an island, the way the other continents do. It's okay. The Ural mountains have steadily been there to divide Europe from Asia for the last 250 million years. Russia technically inhabits "Eurasia".Europe is presently uniting into one political and economic zone with a common currency called the Euro. The European Union originated in 1993 and is now composed of 27 member states. Its headquarters is in Brussels, Belgium.Do not confuse the EU with the Council of Europe, which has 47 member states and dates to 1949. These two bodies share the same flag, national anthem, and mission of integrating Europe. The headquarters of the Council are located in Strasbourg, France, and it is most famous for its European Court of Human Rights. In spite of these two bodies, there is still no single Constitution or set of laws applying to all the countries of Europe. Debate rages over the role of the EU in regards to national sovereignty. As of January 2009, the Lisbon Treaty is the closest thing to a European Constitution, yet it has not been approved by all the EU states. Text by Steve Smith.