0 Likes

Zaplovila luda flota [ Regata 2011 ]
Serbia

Drina zapenila - Više od 15 hiljada regataša juče se otisnulo od Perućca do Rogačice, „stazom" dugom oko 25 kilometara. Neobična nautika - Juče plovilo sve što može da opstane na vodi - od splavova i čamaca, do traktorskih guma i običnih dasaka

Drinska regata

Tradicionalna, 18. po redu bajinobaštanska regata, najstarija i najveća u ovom delu Drine, okupila je juče više od 15.000 učesnika iz svih krajeva zemlje i susedstva.

Najveće interesovanje izazvao je manji splav sa pravim rakijskim kazanom, tabarkom i muzikom.

- Kazan je pravi, nasuli smo meku rakiju, podložili vatru i do kraja regate imaćemo pravu prepečenicu. Pića neće da fali. A tu nam je i orkestar, Milutin, Milan i Nikola sa harmonikom, gitarom i kontrabasom. Biće veselo. Društvo je iz Brusa sa Kopaonika, a imamo i Beograđana - priča Dragan Maksimović iz Brusa, koji je i prošle godine bio na regati.

U pravoj karnevalskoj atmosferi i uz pratnju trubačkih orkestara više od 1.200 čamaca, splavova i svega što može da opstane na vodi spustilo se od Perućca do Rogačice, „stazom" dugom 25 kilometara.

Osim domaćina Bajinobaštana i njihovih komšija iz Ljubovije, Zvornika i Užica, Drinom su plovili i gosti iz Republike Srpske, Crne Gore i Slovenije, mladi izviđači iz Francuske, regataši iz Rusije i Poljske. Među njima zatekli smo i Katarinu i Darka iz Užica sa simpatičnim pekinezerom Culom. Došli su još prekjuče, najpre posetili Mostfest i prisustvovali koncertu „Nevernih beba".

- Na regatu dolazimo već nekoliko godina, a Cula je prvi put sa nama. Cula voli vodu, a vidim da joj ni ova gužva ne smeta - kaže Katarina.
Regata je okupila i goste iz inostranstva

Nekoliko stotina metara obale ispod HE „Bajina Bašta" sve je krcato čamcima. Odjekuju i udarci čekića, čuju se motorne testere, privode se kraju završni radovi na montiranju splavova. Po splavovima je ova regata jedinstvena u Srbiji, nisu joj bez razloga dali ime „Putevima drinskih splavara". Na jednom od velikih splavova plutajući šank, sve sa stolovima i pićem na prodaju.

- Super nam je, atmosfera je odlična i dolazimo svake godine. Ludo se provodimo. Jedina zamerka je to što nema javnih toaleta. Ovde ima dosta devojaka kojima je to problem. Muškarcima je lakše, snalaze se - pričaju Lazarevčanke.

U čamcima gomile piva i vode, obavezno se nosi i nešto žestine, da se nađe za zagrevanje ako regataši pokisnu ili, ne daj bože, bude hladno. Na splavovima sa po četrdeset-pedeset regataša čitave menze, pune kutije vekni, lepinja, a nose se i salata, pečenje, roštilja se na sve strane.

U 11 sati, pucanj iz trešnjevog topa „Gusara" iz Lađevaca dao je znak za start i vesela, šarena reka čamaca otisnula se niz brzu zelenu Drinu. Pored slapova Vrela koje do iznemoglosti slikaju regataši novajlije, regata stiže do stena u Beserovini, koje su ipak, zbog visoke vode, ostale na, za regatše, sigurnoj dubini. Regata nastavlja do ušća Rače, pored Bajine Bašte, i oko 15 sati bez većih problema bučna reka ljudi stiže u Rogačicu koja postaje pretesna za toliko čamaca i sav tak svet. Regataši ne posustaju, pa se veselje uz nekoliko orkestara trubača nastavlja na obali.

Text: http://www.pressonline.co.rs/sr/vesti/Dnevni_magazin/story/169521/Zaplovila+luda+flota.html

Photo: Optimizacija sajta za pretraživače

View More »

Copyright: Saša Stojanović
Type: Spherical
Resolution: 10144x5072
Taken: 23/07/2011
Uploaded: 24/07/2011
Updated: 21/03/2015
Views:

...


Tags: regata; drina; bajina; basta; river; srbija; serbia; bosnia; bosna
comments powered by Disqus
More About Europe

Europe is generally agreed to be the birthplace of western culture, including such legendary innovations as the democratic nation-state, football and tomato sauce.The word Europe comes from the Greek goddess Europa, who was kidnapped by Zeus and plunked down on the island of Crete. Europa gradually changed from referring to mainland Greece until it extended finally to include Norway and Russia.Don't be confused that Europe is called a continent without looking like an island, the way the other continents do. It's okay. The Ural mountains have steadily been there to divide Europe from Asia for the last 250 million years. Russia technically inhabits "Eurasia".Europe is presently uniting into one political and economic zone with a common currency called the Euro. The European Union originated in 1993 and is now composed of 27 member states. Its headquarters is in Brussels, Belgium.Do not confuse the EU with the Council of Europe, which has 47 member states and dates to 1949. These two bodies share the same flag, national anthem, and mission of integrating Europe. The headquarters of the Council are located in Strasbourg, France, and it is most famous for its European Court of Human Rights. In spite of these two bodies, there is still no single Constitution or set of laws applying to all the countries of Europe. Debate rages over the role of the EU in regards to national sovereignty. As of January 2009, the Lisbon Treaty is the closest thing to a European Constitution, yet it has not been approved by all the EU states. Text by Steve Smith.