Spomenik na Kosmaju
摄影师 EXPERT
分享
mail
License license
loading...
Loading ...

全景摄影师 Saša Stojanović EXPERT 日期和时间 15:37, 05/09/2012 - Views loading...

Advertisement

Spomenik na Kosmaju

世界 > Europe > Serbia

  • 喜欢 / 不喜欢
  • thumbs up
  • thumbs down

Kosmaj je planina najbliža Beogradu (Avali nedostaje par metara visine za taj status), i visok je 626 metara. Vrh je sačinjen od tri zaobljena kraka i kada se po čistom danu sa onog najsevernijeg baci pogled ka Beogradu mogu se videti prvi soliteri na Banjici.

Na manje od sat vremena vožnje kolima od Beograda predstavlja mesto koje ljudi često biraju za dnevne izlete.kosmaj

Kosmaj je uglavnom prekriven bukovom i hrastovom šumom, ponegde četinarima. Na padini Kosmaja koja se spušta ka Sopotu, kroz šumu postoje jasno ugažene staze koje su prohodne i bez problema se mogu koristiti za šetnje.

Takođe, duž puta koji vodi ka vrhu, na nekoliko mesta postavljena su odmarališta sa drvenim klupama i stolovima a na dva mesta napravljena su i mala igrališta za decu sa ljuljaškama, klackalicama i ostalim spravama.

U podnožiju Kosmaja nalazi se i manastir Tresije, koji takođe može predstavljati lepo mesto za posetu i kratak odmor. Više o manastiru možete naći u delu o verskim objektima.

Na samom vrhu, nalazi se hotel koji već neko vreme ne radi kao i fudbalski teren koji je u vlasništvu hotela pa se ni on ne može koristiti. Ali, odmah preko puta terena nalazi se travnjak koji se često koristi za odboju, mali fudbal i ostale sportove na travi.

Na vrhu, nalazi se i bazen koji većina mlađih narastaja nikada nije videla napunjenog, a oni malo stariji kažu da je upriličeno da bazen bude napunjen i u funkciji jednom, kada je drug Tito bio u poseti ovoj planini...

Od fudbalskog terena, skrenete desno (ukoliko idete iz pravca Sopota), parkirajte kola negde i ispešačite do spomenika. Naravno, ukoliko vas baš mrzi da šetate, možete produžiti kolima i do druge strane spomenika (tako što ćete produžiti desno), i na taj način stićićete kolima skoro do samog spomenika. Naravno, preporuka je prva varijanta. Šetnja do spomenika zaista zna da bude lepa. Pogotovo u jesen.

Bitno je naglasiti da staze, putevi i prilaz spomeniku nemaju osvetljenje pa je potrebno posetu isplanirati u toku dana.

Što se hrane tiče, na samom vrhu Kosmaja možete naći samo jedan restoran, "Piknik" (posle fudbalskog terena skrenete levo, ili skrenete desno, napravite krug oko spomenika i opet ćete doći do tačke koja vam treba). "Piknik" ima lep pogled na padinu koja se spusta ka Mladenovcu (ukoliko izaberete mesto pored prozora).

U podnožiju se nalazi nadaleko poznata pečenjara "Kod Tome i Nade" sa ogromnim dvorištem koje je pretvoreno u baštu restorana. Iz pravca Sopota, sa leve strane, 200 metara pošto se isključite na put za Kosmaj.

Pored ova dva, još jedan lepo uređen restoran, sa velikom baštom i raznovrsnim menijem se nalazi kada se sa vrha Kosmaja krene ka Mladenovcu (na oko 1,5-2km od vrha, sa desne strane). Restoran ne radi u toku zime.

Napomena: Ne pokušavajte da "osvojite" južni vrh Kosmaja (desno od spomenika iz pravca Sopota), njega je odavno osvojila vojska...

Text: http://www.kosmaj.info/index.php?option=com_content&view=article&id=25&Itemid=25

comments powered by Disqus

在附近的图片Serbia

map

A: Kosmaj Planina

摄影师Bane Obradović, 距离此地不超过10 米

Kosmaj Planina

B: Spomenik Palim Borcima Na Kosmaju

摄影师Bane Obradović, 距离此处20远

Spomenik Palim Borcima Na Kosmaju

C: Spomenik borcima Kosmajskog odreda

摄影师Saša Stojanović, 距离此处40远

The Kosmaj is touristicly well prepared. It has a hotel, mountaineering camp, villas, etc. Proximity ...

Spomenik borcima Kosmajskog odreda

D: Spomenik Na Kosmaju

摄影师Bane Obradović, 距离此处40远

Spomenik Na Kosmaju

E: Manastir Tresije

摄影师Saša Stojanović, 距离此处650远

У северозападном делу врхова Космаја, изнад стрмо усеченог корита потока Мале Тресије, сместио се ман...

Manastir Tresije

F: Tresje monastery [Kosmaj]

摄影师Saša Stojanović, 距离此处650远

Tresje monastery [Kosmaj]

G: Manastir Tresije, Kosmaj

摄影师Bane Obradović, 距离此处660远

Manastir Tresije, Kosmaj

H: Tresije manastir

摄影师Saša Stojanović, 距离此处660远

Манастир Тресије је православни мушки манастир који припада Епархији шумадијској Српске православне ц...

Tresije manastir

I: Ulaz U Portu Manastira Tresije

摄影师Bane Obradović, 距离此处670远

Ulaz U Portu Manastira Tresije

J: Sopot [Beogradska opština]

摄影师Saša Stojanović, 距离此全景5.7

Општина Сопот, једна од седамнаест београдских општина, налази се јужно од Београда у северном делу п...

Sopot [Beogradska opština]

此全景拍摄于Serbia, Europe

这是一个概述Europe

Europe is generally agreed to be the birthplace of western culture, including such legendary innovations as the democratic nation-state, football and tomato sauce.

The word Europe comes from the Greek goddess Europa, who was kidnapped by Zeus and plunked down on the island of Crete. Europa gradually changed from referring to mainland Greece until it extended finally to include Norway and Russia.

Don't be confused that Europe is called a continent without looking like an island, the way the other continents do. It's okay. The Ural mountains have steadily been there to divide Europe from Asia for the last 250 million years. Russia technically inhabits "Eurasia".

Europe is presently uniting into one political and economic zone with a common currency called the Euro. The European Union originated in 1993 and is now composed of 27 member states. Its headquarters is in Brussels, Belgium.

Do not confuse the EU with the Council of Europe, which has 47 member states and dates to 1949. These two bodies share the same flag, national anthem, and mission of integrating Europe. The headquarters of the Council are located in Strasbourg, France, and it is most famous for its European Court of Human Rights.

In spite of these two bodies, there is still no single Constitution or set of laws applying to all the countries of Europe. Debate rages over the role of the EU in regards to national sovereignty. As of January 2009, the Lisbon Treaty is the closest thing to a European Constitution, yet it has not been approved by all the EU states. 

Text by Steve Smith.

分享这个全景图