Open Map
Close Map
N
Projections and Nav Modes
  • Normal View
  • Fisheye View
  • Architectural View
  • Stereographic View
  • Little Planet View
  • Panini View
Click and Drag / QTVR mode
Share this panorama
For Non-Commercial Use Only
This panorama can be embedded into a non-commercial site at no charge. Read more
Do you agree to the Terms & Conditions?
For commercial use, contact us
Embed this Panorama
WidthHeight
For Non-Commercial Use Only
For commercial use, contact us
LICENSE MODAL

162 Likes

Crkva Svete Petke - Busje - Pozarevac
Serbia

S BOŽJOM POMOCI U NASELJU BUSIJE U POŽAREVCU DOVRŠAVA SE GRADNJA VELELEPNE CRKVE SVETE PETKE


S božjim blagoslovom i blagoslovom njegovog preosveštenstva vladike Branicevske eparhije g. Ignjatija, 6. opktobra 2001. godine osveštani su temelji crkve u naselju Busije u Požarevcu. Crkva je posvecena prepodobnoj majci Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka. Vec sada to je najveci i jedan od najlepših hramova u citavom svetu posvecen toj velikoj srpskoj prosvetiteljki. Pod njene svodove, što na galerijama, što u prizemlju, može da stane oko dve i po hiljade vernika.

Dokle je stigla gradnja, šta je uradeno i šta se sve planira tokom ove godine? Ova pitanja uputili smo nedavno starešini crkve Sv. Petke u Požarevcu, protojereju stavroforu Zoranu Jankovicu:

-Teška su vremena u kojima živimo i razumljivo je da gradnja ide nešto sporije, ali Bogu hvala okupilo se oko ovog našeg hrama vec dosta naroda, pa i onih koji imaju mogucnosti da svojim sredstvima pomognu gradnju crkve. Ono što je najaktuelnije jeste da smo upravo završili postavljanje podnog centralnog grejanja, što je za sve nas bio važan dogadaj. Ocekujemo sada da cemo zajedno sa JP Toplifikacija Ppožarevac uspeti da obezbedimo da se crkva prikljuci na sistem toplifikacije i da ce dakle vec od naredne zime služba moci da se vrši, a da niko unutra ne drhturi od hladnoce.

Trenutno, majstori ra-zvlace i seku table lima, a to znaci da se i spoljni radovi prakticno finiši-raju. Lim valjda dolazi na kraju.

- Da, u toku su dakle limarski radovi koje izvode majstori limarske radionice "Zoki", Zorana Stamen-kovica. Kao i sa vecinom ostalih majstora gledamo da deo tog njihovog posla platimo, a da deo bude kao neki njihov prilog i poklon crkvi. Ja stvarno sa velikom zadovoljstvom isticem tu dobru voplju svih koji su radili i njihovu pomoc, naravno i pomoc. Na slican nacin uradili smo i podno grejanje, koje je uradio majstor Zoran Petronijevic. Takode, zahvaljujem i opštini Požarevac, koja nam je ovoga puta izašla u susret i izdvojila sredstva za kompletno pokrivanje bakrom. Deo materijala koji je pretekao iskoristili smo i utrošili za podno grejanje. Sve je uradeno vrhunski da ne može bolje biti.

Ovih dana iz preduzeca SRBIJAŠUME ocekuje se pošiljka od 15 kubika kvalitetne hrastove grade, a od JP Toplofikacija Požarevac je najavljena i ocekuje se donacija u vidu prikljucka na centralni vrelovod, U celu pricu konacno ce se ukljuciti i MZ Gornja mala na cijem podrucju se crkva i nalazi, a koja do sada nije imala baš previše prilika da sa svoje strane doprinese gradnji objekta koji ce sasvim sigurno u buducnosti biti jedan od simbola i te MZ i grada Požarevca, pa na kraju krajeva i Branicevskog okruga. Ono što MZ može da doprinese, a i svi ostali, kao što je recimo Direkcija za izgradnju grada, je uredenje platoa oko crkve, gradnja trotoara, prilaznih puteva i ograde oko celog kompleksa. JKP i Vodovod su takode pomagali, kao što su i PTT, Telekom i Elekromorava dali svoj doprinos kod obezbedenja odgovarajucih prikljucaka.

U svakoj prici o pomoci red je da se pomene i najveci donator - firma BAMBI, koja je i ktitor crkve, zatim opština Požarevac, Vodoprivreda, UNION MZ, RATAR, NIG PROMET, KERAMIKA... Vojska je pomogla god uredenja porte, a na Sretenje ove godine Garnizon u Požarevcu je odlucio da primi za svoju slavu - slavu SVETE PETKE.

Posla dakle ima još dosta, a rok za kompletan završetak je kao što je poznato 27. oktobar - na Dan i slavu SVETE PETKE, za kada je planirano osvecenje crkve. Od tog datuma crkva SVETE PETKE u Požarevcu bice dakle hram i bogomolja Srpske Pravoslavne crkve u kome se služba obavlja svakodnevno. Do tada, kao i do sada, služba se vrši samo nedeljom i o praznicima...

PRILOZI

"Crkva SVETE PETKE je prva crkva koja se u Požarevcu gradi posle više od 100 godina.

Kako su za dovršetak ove bogomolje potrebna znatna materijalna sredstva uzdajuci su u Boga i ljubav darodavaca smatramo da ce ova bogomolja uskoro oživeti.
Svima koji pomognu da se ovo Bogougodno delo završi molimo se Bogu i Sv, Petki da njima i njihovim porodicama Gospod uzvrati svakim dobrom.

Priloge možete dostaviti na žiro racun:

Komercijalna bvanka a.d. Beograd, na ime SPCO "SVETA PETKA" Požarevac, tek rac. 205-103660-90

Licno: u Sabornoj crkvi, Hajduk Veljkova 2 Požarevac, ili "Crkva Sv.Petke", Strahinjica Bana bb. Požarevac.

CESTITKA

Protojerej stavrofor Zoran Jankovic, starešina crkve Sv Petke u Busiji u Požarevcu, uputio je i svoju vaskršnju cestitku verujucem narodu:

"Da se i danas, kao i uvek na današnji dan radujemo i veselimo, da se odazovemo pozivu naše svete Srpske Pravoslavne crkve i upucujemo reci: "Ovo je dan koji je stvorio Gospod da se u njega radujemo i veselimo".

Cuvajmo svoj smisao za ono što je istinito i pravedno, jer i pravda ponekad biva izigrana. Zlo ipak nikada nece pobediti. Služimo svojim životom istini i pravdi božijoj, jer je danas samo prica o narodima koji su bili silni i mocni samo dotle dok nisu izgubili smisao za te uzvišene vrline.

Cestitajuci vam sveto Hristovo vaskrsenje, ja vas molim da se i od sada, kao i do sada, zalažete za istinu i pravdu božiju i da budete njeni istrajni, verni zatocenici.

Pozdravljajuci vas radosnim pozdravom hrišcanskim HRISTOS VASKRSE.

 

Tekst: http://recnaroda.co.rs/arhiva/arc/apr07/11/1.htm

Foto: Panorame Srbije

View More »

Copyright: Saša Stojanović
Type: Spherical
Resolution: 9000x4500
Taken: 15/05/2011
Uploaded: 15/05/2011
Views:

...


Tags: busje; sveta; petka; požarevac; crkva; church; serbia; srbija
More About Serbia


It looks like you’re creating an order.
If you have any questions before you checkout, just let us know at info@360cities.net and we’ll get right back to you.