N
Projections and Nav Modes
  • Normal View
  • Fisheye View
  • Architectural View
  • Stereographic View
  • Little Planet View
  • Panini View
Click and Drag / QTVR mode
Share this panorama
For Non-Commercial Use Only
This panorama can be embedded into a non-commercial site at no charge. Read more
Do you agree to the Terms & Conditions?
For commercial use, contact us
Embed this Panorama
WidthHeight
For Non-Commercial Use Only
For commercial use, contact us
LICENSE MODAL

4 Likes

Hram Presvete Bogorodice Blagovesti - Crkva Rajkovac
Serbia

Episkop šumadijski Jovan obavio je, u Nedelju Samarjanke 17/4. maja 2009. godine, veliko osvećenje hrama Blagovesti Presvete Bogorodice, koji se nalazi na ulazu u Mladenovac. Ovoj velikoj svečanosti osvećenja hrama prethodilo je praznično bdenije, koje je služeno ispred ikonostasa novopodignutog hrama. U rano praznično jutro, nepregledne kolone vernika krenule su prema hramu koji su obasjali sunčevi zraci, nagoveštavajući veliki dan. Ispred ulaza u portu formiran je špalir devojaka i momaka u narodnim nošnjama, koji su čekali da crkvena zvona objave dolazak vladike Jovana.


Mnoštvo vernog naroda blagočestive Šumadije, predvođeno trudoljubivim starešinom hrama sveštenikom Aleksandrom Markovićem i predsednikom Crkvenog odbora Zoranom R. Pantićem, dočekalo je Preosvećenog vladiku. Počelo je osvećenje hrama, arhijerej je okropio svetu Trapezu, omio je toplom vodom, crvenim vinom i ružinom vodom. Usledio je trokratni ophod oko hrama koji se, po ranohrišćanskom običaju, završio polaganjem delića moštiju (za ovu priliku Svetog velikomučenika kneza Lazara) u svetu Trpezu Gospodnju i zalivanjem voskomastiha. Sveta arhijerejska Liturgija služena je u porti, na bini kod crkve zbog prisustva velikog broja vernika.
Episkopu Jovanu sasluživali su: arhijerejski namesnik mladenovački protojerej-stavrofor Dragoljub Rakić, arhijerejski namesnik jasenički protojerej-stavrofor Dragoslav Senić, protojereji-stavrofori Hadži Živorad Marić i Radovan Čančarević, protojerej Slobodan Kedžić, sveštenici Zoran Mitrović, Aleksandar Jovanović, Dragan Ikić, i đakoni: Petar Leskovac, Nebojša Jakovljević i Ivan Gašić. Svečani ton bogosluženju dao je ženski hor, koji se na brižan način neguje pri ovom hramu. Posle pričešća vernih, Preosvećeni vladika Jovan je odlikovao oca Aleksandra dostojanstvom protonamesnika, dok je protojereja-stavrofora Dragoljuba Rakića, Dragana Matića, +Ljubišu Lazića i arhitektu Mihaila Jeremića odlikovao Eparhijskim ordenom Vožda Karađorđa. Takođe Eparhijskim ordenom Svetog Simeona Mirotočivog odlikovani su Zoran R. Pantić i Radomir M. Jeremić. Arhijerejskim gramatama odlikovani su Milan Božović, Milinko Ilić, Živorad Nedeljković i Milovan Arsić, zbog zasluga prilikom izgradnje hrama.

Podsećanja radi, ovaj sveti hram Blagovesti Presvete Bogorodice počeo je da se gradi 1999. godine za vreme Blaženopočivšeg episkopa šumadijskog dr Save (Vukovića), koji je i osveštao temelje hrama. Hram se gradio po projektu arh. Ljubice Bošnjak iz Beograda, a pod nadzorom arh. Mihaila Jeremića iz Rajkovca. Radovima je rukovodio građevinski odbor pod predsedništvom Radomira M. Jeremića. Građevinske radove izvodili su Obren Matić iz Međulužja i dva vredna neimara iz Rače Kragujevačke. Ikonostas je rad Stevana Mitića iz Malog Popovića (duborez) i Jandrije Čolovića iz Mladenovca (ikone).
Zvona za hram podario je Mladen Kremenović iz Rajkovca. Blagoslovom Preosvećenog vladike zvorničko-tuzlanskog i administratora šumadijskog g. Vasilija (Kačavende), hram je 2001. godine propojao kada je dat blagoslov za služenje Svete Liturgije svešteniku Aleksandru Markoviću, prvom svešteno-služitelju u novoosnovanoj parohiji petoj mladenovačkoj.

Source: http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1013/tekst/osvecen-hram-blagovesti-presvete-bogorodice/print/lat

View More »

Copyright: Saša Stojanović
Type: Spherical
Resolution: 10628x5314
Taken: 03/06/2012
Uploaded: 04/06/2012
Updated: 30/03/2015
Views:

...


Tags: hram; presvete; bogorodice; blagovesti; crkva; rajkovac; church; orthodox; mladenovac; srbija; serbia; europe
comments powered by Disqus
More About Serbia