Open Map
Close Map
N
Projections and Nav Modes
  • Normal View
  • Fisheye View
  • Architectural View
  • Stereographic View
  • Little Planet View
  • Panini View
Click and Drag / QTVR mode
Share this panorama
For Non-Commercial Use Only
This panorama can be embedded into a non-commercial site at no charge. Read more
Do you agree to the Terms & Conditions?
For commercial use, contact us
Embed this Panorama
WidthHeight
For Non-Commercial Use Only
For commercial use, contact us
LICENSE MODAL

4 Likes

Park Lešje
Serbia

Manastir “Pokrova Presvete Bogorodice”- Lešje


Manastir Lešje, sa manastirskom crkvom Pokrova Presvete Bogorodice, nalazi se iznad istoimenog sela, 10 km jugoistočno od Paraćina na severozapadnoj strani planine Baba. Odatle se pružaju panorame Srbije u svim pravcima kroz virtualne ture i šetnje

Glavni ulaz nalazi se na jugoistočnoj strani. Manastirski kompleks odredjen je i sačinjavaju ga manastir Pokrova Persvete Bogorodice, crkva sv. Jovana, “kula” – zvonik, kosturnica sa memorijalnim obeležjem u vidu “Golgote”, kao i stara gostoprijemnica i konak.

Sa terase otvara se divan pogled u daljinu na veliki deo Pomoravlja i Šumadije i na obronke Kučajskih planina. Istočno od manastirske crkve i konaka, nalazi se izvor, regulisan kamenom česmom i kaskadnim bazenima uredjenim kao mala veštačka jezera.

Manastir je izgradjen u moravsko-rusko-grčkom stilu. Krst na manastiru je od mesinga. Pošto se manastir još uvek obnavlja, unutra nema ikona i freski koje se slikaju na vlažnom malteru pigmentima. Unutar manastira se nalaze dva kamena stuba, u sredini se nalazi celivajuća ikona Pokrova Presvete Bogorodice. Sa desne strane se nalazi pevnica izradjena u duborezu u manastiru, a u priprati se nalaze 4 klupe. Župan Vukoslav, vlastelin Nemanjića, je na svojoj baštini u pustoši Petrus izmedju 1355. i 1360. godine, kao svoju zadužbinu, podigao Bogorodičinu crkvu.

Zajedno sa sinovima Držmanom i Crepom poklonio je crkvu i deo baštenskog poseda manastiru Hilandaru 15. oktobra 1360. godine. Crepov sin Venedikt Crepović je veoma dugo bio iguman Lešjanski. Istorijski izvori svedoče da je Crep imao i ćerku, monahinju Anisiju. U srednjevekovnim izvorima u vezi sa manastirom se pominje i “pustinja lešjanska”. Taj naziv korišćen je zbog monaha pustinjaka koji su tu krajem 14. i u 15. veku, a možda i ranije, obitavali.

Manastir Lešje se, izgleda, poslednji put spominje u Turskom popisu iz 1536. godine, a već u narednom turskom popisu, obavljenom oko 1570. godine se ne spominje, na osnovu čega se može zaključiti da je do tada vec zapusteo. Narodno predanje govori da su poslednji lešjanski kaludjeri, zajedno sa hrišćanima okupljanim oko manastira, mučenički postradali, pobijeni od Turaka, koji su nakon tog pokolja i razorili manastir.

Dugo je ležao u ruševinama; prekrili su ga zemlja i trava i obrastao je u korov. Molitvama Presvete Bogorodice, kojoj je ova svetinja posvećena, čudesnim načinom ona je otkrivena i otkopana 1923. godine. Temelje Bogorodične crkve otkopao je 1923. godine seljak Živan Marković (1880. – 1972.) iz Lešja, prema jednom čudesnom vidjenju. Deda Živan je jedne noći sanjao Presvetu Bogorodicu koja mu je u snu rekla gde se nalaze temelji crkve koja je odavno srušena. Na temelju stare crkve, u oltarskom delu, deda Živan tada podiže crkvicu vrlo skromnih dimenzija “na tri direka”, gradjenu kamenom i pokrivenu limom. Obnova manastira pocinje pocetkom devedesetih i ogleda se u prosirenju crkve, gradnji zvonika, konaka za smestaj sa salom (1995), kupatila, uredjenju izvora “vrelo”, ogradjivanju manastira…itd. Intenzivnija obnova manastira i duhovnog života u njemu započeta je u avgustu 2004. godine.

U manastiru se nalazi sestrinstvo manastira, manastirska obitelj, šest sestara na čelu sa duhovnikom protosindjelom Jovanom Ravaničkim. Manastirska obitelj se trudi da bogosluženja ulepšaju i slatko pojanje oko kojeg se brižno trude. Služba ujutru pocinje u 4 sata i traje do 8, 9 ili 10 sati. Sve zavisi od dana ili praznika.. Uveče počinje u 17, a završava se u 20 časova. Subotom uveče službe traju od 18 do 23 casa. U toku su radovi na dovršenju hrama i na revitalizaciji kule sa južne strane crkve, koju su meštani nazvali po barjaktaru kneza Lazara, Orloviću Pavlu – Kula Orlovića Pavla, gde je smeštena manastirska zvonara, a u prizemlju se nalazi prostor za paljenje sveća, Duhovni nasledici.

Stari ktitori dobrovoljnim prilozima se trude da ukrase crkvu na najlepši mogući način. Zato su i posete manastiru velike. Posetilaca ima iz svih krajeva, posebno iz Beograda, koji u najvećem broju posećuju manastir nedeljom. Zato ga i vi što pre posetite ako to niste vec učinili!

Text:

http://035info.rs/manastir-pokrova-presvete-bogorodice-lesje/

View More »

Copyright: Saša Stojanović
Type: Spherical
Resolution: 10000x5000
Taken: 25/07/2013
Uploaded: 26/07/2013
Updated: 06/01/2019
Views:

...


Tags: manastir; monastery; lešje; paracin; orthodox; pravoslavlje; serbia; srbija
More About Serbia


It looks like you’re creating an order.
If you have any questions before you checkout, just let us know at info@360cities.net and we’ll get right back to you.