N
Projections and Nav Modes
  • Normal View
  • Fisheye View
  • Architectural View
  • Stereographic View
  • Little Planet View
  • Panini View
Click and Drag / QTVR mode
Share this panorama
For Non-Commercial Use Only
This panorama can be embedded into a non-commercial site at no charge. Read more
Do you agree to the Terms & Conditions?
For commercial use, contact us
Embed this Panorama
WidthHeight
For Non-Commercial Use Only
For commercial use, contact us
LICENSE MODAL

1 Like

Spomenik neznanom junaku na Avali
Serbia

Gradnju spomenika neznanom junaku na planini Avala inicirao je kralj Aleksandar I. Spomenik je sagrađen između 1934. i 1938. na mestu nekadašnje srednjevekovne tvrđave Žrnov. Za potrebe građenja ovog spomenika 1934. godine dinamitom su razrušeni ostaci srednjevekovnog grada Žrnova, što i danas nailazi na oštru osudu među istoričarima.


U godinama posle Prvog svetskog rata spomenici neznanim junacima podignuti su u svim savezničkim zemljama, pa se i Jugoslavija pridružila ovoj akciji.Spomenik je građen četiri godine (1934-1938) i u njemu su sahranjeni ostaci nepoznatog junaka. Spomenik je rad vajara Ivana Meštrovića ima oblik sarkofaga na postamentu od šest stepenova. Bočno su postavljene kartijade, koje simbolizuju počasnu stražu.

Spomenik Neznanom junaku na Avali je mauzolej na vrhu planine Avala na jugoistoku Beograda na 511 m nadmorske visine i predstavlja vidikovac Beograda.

Srbija se razlikuje od svih zemalja učesnica Prvog svetskog rata po tome što sve druge zemlje imaju spomenike Neznanom vojniku, a samo Srbija Neznanom junaku.

Gradnju spomenika neznanom junaku na planini Avala inicirao je kralj Aleksandar I. Spomenik je trebao da bude memorijal žrtvama Prvog svetskog rata. Datumi ispisani na spomeniku, 1912-1918, označavaju da se spomenik odnosi i na poginule u Balkanskim ratovima 1912. i 1913. Spomenik je sagrađen između 1934. i 1938. na mestu nekadašnje srednjevekovne tvrđave Žrnov. Za potrebe građenja ovog spomenika 1934. godine dinamitom su razrušeni ostaci srednjevekovnog grada Žrnova, što i danas nailazi na oštru osudu među istoričarima.

 Za izgradnju je iskorišćeno 8000 metara kubnih crnog jablaničkog mermera. Građevina je projektovana u neoklasičnom stilu u formi grčkog hrama. Kao inspiraciju Meštrović je koristio grobnicu Kira II u Pasargadu u Persiji. Grob leži na pet uspravnih blokova granita i okružen je karijatidama koje nose krov. Ovih osam skulptura simbolizuju majke vojnika, narode i regije Kraljevine Jugoslavije. To su: Šumadinka, Panonka-Vojvođanka, Crnogorka, Kosovka, Dalmatinka, Zagorka, Slovenkinja i Makedonka.

U neposrednoj blizini je i Spomenik sovjetskim ratnim veteranima koji su tu poginuli u avionskoj nesreći 19. oktobra 1964.

Izvor: http://www.utripu.com/sta-videti/kulturni-spomenici/s/4253-spomenik-neznanom-junaku-avali.html

Foto: Virtualne panorame

View More »

Copyright: Saša Stojanović
Type: Spherical
Resolution: 8000x4000
Taken: 10/03/2011
Uploaded: 10/03/2011
Updated: 08/03/2015
Views:

...


Tags: avala; spomenik; neznanom; junaku; avali; monument; hero; srbija; serbia
comments powered by Disqus
More About Serbia