Open Map
Close Map
N
Projections and Nav Modes
  • Normal View
  • Fisheye View
  • Architectural View
  • Stereographic View
  • Little Planet View
  • Panini View
Click and Drag / QTVR mode
Share this panorama
For Non-Commercial Use Only
This panorama can be embedded into a non-commercial site at no charge. Read more
Do you agree to the Terms & Conditions?
For commercial use, contact us
Embed this Panorama
WidthHeight
For Non-Commercial Use Only
For commercial use, contact us
LICENSE MODAL

0 Likes

Svinjci - predeo na Ozrenu
Serbia

Ozren - "fabrika kiseonika"


Sokobanjska kotlina je mala oblast u centralnom delu istočne Srbije, jasno ograničena sa svih strana planinama, do 1600 metara nadmodske visine. Ona leži izmedju planine Rtnja na severu, Ozrena, Leskovika i Device na jugu.

Danas ćemo Vas voditi na obilizak planine Ozren čije se ime spominje na još nekoliko lokacija na Balkanu. Naime, planina Ozren nalazi se i iznad Velike Brijesnice u Bosni, pored Pešterske visoravni, grad Petrovo u Hrvatskoj se nalazi na Ozrenu i naravno naša Sokobanja. Lokaciju možete pronaći pomoću programa Google Earth ukoliko kliknete na ovaj link .

Vrh Ozrena nalazi se na 1 118 m nadmorske visine ako ga posmatrate kao Oštru čuku. Međutim po katastarskim kartama Oštra čuka se ne nalazi na Ozrenu pa samim tim ne predstavlja njegov najviši vrh.

Put od Sokobanje do Ozrena je dug oko 5 km. Nedavno je napravljen potpuno nov put koji vodi ka selu Jezero, ali ne zbog seljana već zbog brdskih autotrka koje su se održavale 14. i 15. jula 2007 .

Mi smo se odlučili da na Ozren krenemo biciklama što preporučujemo i Vama. Ukoliko imate dobru kondiciju uzbrdica Vam neće predstavljati problem, a ukoliko kondicije nemate – stavite bicikle u gepek automobila i odvezite se na najvišlju tačku koja se nalazi nedaleko od Oštre čuke, u neposrednoj blizini „magične šume“. Upravo odatle kreće naš put.

Vozeći se nizbrdo ubrzo će te stići do prve česme koja se zove „Šopur“. Lokalitet je uređen veoma lepo. Na raspolaganju imate nekoliko ognjišta na kojima možete napraviti roštilj ,a na samom izvoru ohladiti piće. Inače veoma lepa i ukusna voda koju smo nazvali „Ozrenska rosa“ čista je i izuzetnog je ukusa. Kaptaža za ovaj izvor nalazi se iznad novog puta.
 
Dalje, krenuli smo nizbrdo. Posle desetak minuta udobne vožnje stigli smo do raskrnice koja odvaja put ka Specijalnoj bolnici u čijem se ataru nalazi popularno izletište „Očno“ na kome veliki broj građana provodi prvomajski praznik.
 
Bolnica  za očne bolesti napravljena je tu zbog nadmorske visine i borovih šuma kao i zbog obilja zelenila i povoljne ruže vetrova (stujanje i mešanje više vazdušnih struja) koja pogoduje ovoj vrsti lečenja.

Prelaskom preko ove lepe zelene poljane put vodi kroz šumu ka drugom lokalitetu koji se zove „Kalinovica“.     

Na Kalinovici se takođe nalazi izvor sa čistom vodom u kojoj možete ohladiti piće, a okolo se nalaze klupe, mesta za roštiljanje, drvene pečurke i kućice. Mesto je veoma popularno, kako sokobanjcima tako i gostima. Nismo se dugo zadržavali tu, već smo put nastavili dalje.

Ubrzo smo došli do raskrnice koja na jednoj strani vodi ka Specijalnoj bolnici „Ozren“ za lečenje plućnih bolesti u čijoj se blizini nalazi duboka pećina i vodopad Ripaljka -najviši vodopad u Srbiji i prvi spomenik koji je zaštitila država zakonom iz 1948. godine. Park oko bolnice veoma je lep, naročito pored ribnjaka, sa stolovima i klupama. Pored njega se nalazi i nekoliko kafana i parking prostor.

Međutim put do bolnice je loš, skoro da ga nema, tako da smo road trip nastavili do sledećeg izvora – „Barudžije“. Pored puta nalazi se tabla na kojoj je pogrešno napisano ime izvora „BaruKdžija“ koje je neko prepravio (ispravio) u „Barudžija“. Međutim vode na izvoru nije bilo.

Vožnja je nastavljena, i posle prolaska pored predivnog vidikovca zvanog „Krivinče“ i restorana „X“ brzo smo se našli u Soko banji. U predivnom pogledu na sokobanjsku kotlinu samo jedna stvar je odudarala od prirodnog ambijenta, a to je bila deponija čiji se dim prostirao daleko u pravcu Bovanskog jezera.
Panorama

Spust u grad spustio je i oduševljenje koje nas je pratilo tokom puta. Iako ni 10 deo prirodnih lepota koje Ozren pruža nismo prikazali ovde činjenica je da Ozren, sa svojim klimatskim, vegetacionim, pejzažno-estetskim, ekološkim, ambijentalnim i drugim prirodnim vrednostima, uz prisustvo ozona i gasa radona u banjskom vazduhu, daje specifična i visoko vredna zdravstveno-rekreativna obeležja prostoru Sokobanje, čineći ga posebno interesantnim i privlačnim za ovaj segment turističke tražnje.

U budućem razvoju turističke ponude Sokobanje Ozren mora dobiti daleko veći značaj, što podrazumeva i adekvatnije prostorno uređenje i opremanje odgovarajućim objektima i sadržajima. Gledano sa aspekta i.ekološke edukacije i aktivne rekreacije mladih u prirodi, Ozren pruža najpogodnije uslove za  razvoj ovog vida selektivnog turizma.

Izvor: Ozren - "fabrika kiseonika"

View More »

Copyright: Saša Stojanović
Type: Spherical
Resolution: 10532x5266
Taken: 19/07/2011
Uploaded: 20/07/2011
Updated: 06/01/2019
Views:

...


Tags: ozren; sokobanja; soko banja; izvor; paki; serbia; srbija
comments powered by Disqus
More About Serbia


It looks like you’re creating an order.
If you have any questions before you checkout, just let us know at info@360cities.net and we’ll get right back to you.