N
Projections and Nav Modes
  • Normal View
  • Fisheye View
  • Architectural View
  • Stereographic View
  • Little Planet View
  • Panini View
Click and Drag / QTVR mode
Share this panorama
For Non-Commercial Use Only
This panorama can be embedded into a non-commercial site at no charge. Read more
Do you agree to the Terms & Conditions?
For commercial use, contact us
Embed this Panorama
WidthHeight
For Non-Commercial Use Only
For commercial use, contact us
LICENSE MODAL

0 Likes

Zaplovila luda flota [ Regata 2011 ]
Serbia

Drina zapenila - Više od 15 hiljada regataša juče se otisnulo od Perućca do Rogačice, „stazom" dugom oko 25 kilometara. Neobična nautika - Juče plovilo sve što može da opstane na vodi - od splavova i čamaca, do traktorskih guma i običnih dasaka

Drinska regata

Tradicionalna, 18. po redu bajinobaštanska regata, najstarija i najveća u ovom delu Drine, okupila je juče više od 15.000 učesnika iz svih krajeva zemlje i susedstva.

Najveće interesovanje izazvao je manji splav sa pravim rakijskim kazanom, tabarkom i muzikom.

- Kazan je pravi, nasuli smo meku rakiju, podložili vatru i do kraja regate imaćemo pravu prepečenicu. Pića neće da fali. A tu nam je i orkestar, Milutin, Milan i Nikola sa harmonikom, gitarom i kontrabasom. Biće veselo. Društvo je iz Brusa sa Kopaonika, a imamo i Beograđana - priča Dragan Maksimović iz Brusa, koji je i prošle godine bio na regati.

U pravoj karnevalskoj atmosferi i uz pratnju trubačkih orkestara više od 1.200 čamaca, splavova i svega što može da opstane na vodi spustilo se od Perućca do Rogačice, „stazom" dugom 25 kilometara.

Osim domaćina Bajinobaštana i njihovih komšija iz Ljubovije, Zvornika i Užica, Drinom su plovili i gosti iz Republike Srpske, Crne Gore i Slovenije, mladi izviđači iz Francuske, regataši iz Rusije i Poljske. Među njima zatekli smo i Katarinu i Darka iz Užica sa simpatičnim pekinezerom Culom. Došli su još prekjuče, najpre posetili Mostfest i prisustvovali koncertu „Nevernih beba".

- Na regatu dolazimo već nekoliko godina, a Cula je prvi put sa nama. Cula voli vodu, a vidim da joj ni ova gužva ne smeta - kaže Katarina.
Regata je okupila i goste iz inostranstva

Nekoliko stotina metara obale ispod HE „Bajina Bašta" sve je krcato čamcima. Odjekuju i udarci čekića, čuju se motorne testere, privode se kraju završni radovi na montiranju splavova. Po splavovima je ova regata jedinstvena u Srbiji, nisu joj bez razloga dali ime „Putevima drinskih splavara". Na jednom od velikih splavova plutajući šank, sve sa stolovima i pićem na prodaju.

- Super nam je, atmosfera je odlična i dolazimo svake godine. Ludo se provodimo. Jedina zamerka je to što nema javnih toaleta. Ovde ima dosta devojaka kojima je to problem. Muškarcima je lakše, snalaze se - pričaju Lazarevčanke.

U čamcima gomile piva i vode, obavezno se nosi i nešto žestine, da se nađe za zagrevanje ako regataši pokisnu ili, ne daj bože, bude hladno. Na splavovima sa po četrdeset-pedeset regataša čitave menze, pune kutije vekni, lepinja, a nose se i salata, pečenje, roštilja se na sve strane.

U 11 sati, pucanj iz trešnjevog topa „Gusara" iz Lađevaca dao je znak za start i vesela, šarena reka čamaca otisnula se niz brzu zelenu Drinu. Pored slapova Vrela koje do iznemoglosti slikaju regataši novajlije, regata stiže do stena u Beserovini, koje su ipak, zbog visoke vode, ostale na, za regatše, sigurnoj dubini. Regata nastavlja do ušća Rače, pored Bajine Bašte, i oko 15 sati bez većih problema bučna reka ljudi stiže u Rogačicu koja postaje pretesna za toliko čamaca i sav tak svet. Regataši ne posustaju, pa se veselje uz nekoliko orkestara trubača nastavlja na obali.

Text: http://www.pressonline.co.rs/sr/vesti/Dnevni_magazin/story/169521/Zaplovila+luda+flota.html

Photo: Optimizacija sajta za pretraživače

View More »

Copyright: Saša Stojanović
Type: Spherical
Resolution: 10144x5072
Taken: 23/07/2011
Uploaded: 24/07/2011
Updated: 21/03/2015
Views:

...


Tags: regata; drina; bajina; basta; river; srbija; serbia; bosnia; bosna
comments powered by Disqus
More About Serbia