N
Projections and Nav Modes
  • Normal View
  • Fisheye View
  • Architectural View
  • Stereographic View
  • Little Planet View
  • Panini View
Click and Drag / QTVR mode
分享这个全景图
For Non-Commercial Use Only
This panorama can be embedded into a non-commercial site at no charge. 查阅更多的
Do you agree to the Terms & Conditions?
For commercial use, 联系我们
Embed this Panorama
宽度高度
For Non-Commercial Use Only
For commercial use, 联系我们
LICENSE MODAL

0 Likes

Spomenik na Kosmaju
Serbia

Kosmaj je planina najbliža Beogradu (Avali nedostaje par metara visine za taj status), i visok je 626 metara. Vrh je sačinjen od tri zaobljena kraka i kada se po čistom danu sa onog najsevernijeg baci pogled ka Beogradu mogu se videti prvi soliteri na Banjici.


Na manje od sat vremena vožnje kolima od Beograda predstavlja mesto koje ljudi često biraju za dnevne izlete.kosmaj

Kosmaj je uglavnom prekriven bukovom i hrastovom šumom, ponegde četinarima. Na padini Kosmaja koja se spušta ka Sopotu, kroz šumu postoje jasno ugažene staze koje su prohodne i bez problema se mogu koristiti za šetnje.

Takođe, duž puta koji vodi ka vrhu, na nekoliko mesta postavljena su odmarališta sa drvenim klupama i stolovima a na dva mesta napravljena su i mala igrališta za decu sa ljuljaškama, klackalicama i ostalim spravama.

U podnožiju Kosmaja nalazi se i manastir Tresije, koji takođe može predstavljati lepo mesto za posetu i kratak odmor. Više o manastiru možete naći u delu o verskim objektima.

Na samom vrhu, nalazi se hotel koji već neko vreme ne radi kao i fudbalski teren koji je u vlasništvu hotela pa se ni on ne može koristiti. Ali, odmah preko puta terena nalazi se travnjak koji se često koristi za odboju, mali fudbal i ostale sportove na travi.

Na vrhu, nalazi se i bazen koji većina mlađih narastaja nikada nije videla napunjenog, a oni malo stariji kažu da je upriličeno da bazen bude napunjen i u funkciji jednom, kada je drug Tito bio u poseti ovoj planini...

Od fudbalskog terena, skrenete desno (ukoliko idete iz pravca Sopota), parkirajte kola negde i ispešačite do spomenika. Naravno, ukoliko vas baš mrzi da šetate, možete produžiti kolima i do druge strane spomenika (tako što ćete produžiti desno), i na taj način stićićete kolima skoro do samog spomenika. Naravno, preporuka je prva varijanta. Šetnja do spomenika zaista zna da bude lepa. Pogotovo u jesen.

Bitno je naglasiti da staze, putevi i prilaz spomeniku nemaju osvetljenje pa je potrebno posetu isplanirati u toku dana.

Što se hrane tiče, na samom vrhu Kosmaja možete naći samo jedan restoran, "Piknik" (posle fudbalskog terena skrenete levo, ili skrenete desno, napravite krug oko spomenika i opet ćete doći do tačke koja vam treba). "Piknik" ima lep pogled na padinu koja se spusta ka Mladenovcu (ukoliko izaberete mesto pored prozora).

U podnožiju se nalazi nadaleko poznata pečenjara "Kod Tome i Nade" sa ogromnim dvorištem koje je pretvoreno u baštu restorana. Iz pravca Sopota, sa leve strane, 200 metara pošto se isključite na put za Kosmaj.

Pored ova dva, još jedan lepo uređen restoran, sa velikom baštom i raznovrsnim menijem se nalazi kada se sa vrha Kosmaja krene ka Mladenovcu (na oko 1,5-2km od vrha, sa desne strane). Restoran ne radi u toku zime.

Napomena: Ne pokušavajte da "osvojite" južni vrh Kosmaja (desno od spomenika iz pravca Sopota), njega je odavno osvojila vojska...

Text: http://www.kosmaj.info/index.php?option=com_content&view=article&id=25&Itemid=25

View More »

Copyright: Saša Stojanović
Type: Spherical
Resolution: 10592x5296
Taken: 05/09/2012
上传: 14/09/2012
更新: 02/04/2015
观看次数:

...


Tags: spomenik; kosmaj; kosmajskog; odreda; serbia; srbija; europe
comments powered by Disqus
More About Serbia